Een vreemde taal leren

Zaakassistent HTML en CSS

Liever op vakantie

De laatste tijd maak ik steeds vaker websites. En online leeromgevingen met behulp van LearnDash LMS. Dat gaat me best goed af.

Totdat het dat niet meer gaat. Dan loop ik vast. En voordat ik het weet kan ik alleen verder als ik ‘PHP’ toevoeg aan de ‘Function.php’ of als ik de ‘Stylesheet’ aanpas met ‘CSS’.

Ik had geen flauw idee. Het verschil tussen HTML, CSS, PHP, FTP? Schiet mij maar lek. Ik wist dan nog net hoe je een stukje tekst bold kan maken met <b> en </b> en ik kon een hyperlinkje schrijven in HTML, maar dan was ik er wel zo ongeveer. Van mensen die ik de weg vroeg kreeg ik het advies om een HTML/CSS-training te gaan doen. Eigenlijk moest ik op taalles. Eerlijk gezegd ging ik liever op vakantie.

Lekker binnen komen

Vorige week zat ik in een echt live coronaproof klaslokaal in een HTML5 en CSS3-training van Opatel met echte andere mensen. Het was al even een tijdje geleden dat ik buiten mijn virtuele werkomgeving had gereisd.

In de voorstelronde vertelde ik, dat ik eigenlijk niet zo goed wist of deze training mijn problemen ging oplossen. Omdat ik niet zo heel goed snapte wat ik nou eigenlijk kwam leren. Ietwat meewarige blikken kwamen daarop mijn kant uit. Mijn blik was blijven hangen op een nogal omvangrijk naslagwerk van 500 pagina’s met de droge titel ‘HTML5 en CSS3’.

Lekker slim binnenkomen, Popkema!’, bedacht ik me nog. Nou ja, ik wist welke problemen ik had, maar geen idee of deze cursus dat ging oplossen.

Ondertussen had de -slim ogende- docent een gesprek met mijn medecursist over de ‘root-directory’ en het openen van een ‘editor’. En of hij dan beter ‘Brackets’ of ‘Atom’ kon gebruiken.

Taalles HTML en CSS

Gedurende de dag, hoorde ik gesprekken in een taal die mij heel vreemd in de oren klonk. Iets over ‘span’ en ‘div’s’ en of die nou ‘inline’ of ‘blok’ waren. Halverwege de dag keek ik ineens met verwondering van een afstandje naar mijzelf. Was ik het nou die daar in gesprek was?

Hoe doet ze dat? Ze snapt het ook nog en stelt zelfs een vraag in die vreemde taal. Ben ik dit?

Aan het einde van dag één had ook ik mijn eigen website vanuit het niets opgebouwd en online gezet. Het ziet er niet uit (CSS is dag twee, voor de kenner ;-), maar het werkt!

Ietwat vervreemd van mezelf ging ik om 17.00 uur moe en voldoen naar huis. De grondbeginselen van een nieuwe taal op zak. Alsof ik een maand in een onbekend land had rondgetrokken. Offline.