Kent Google het bestaan van taalniveaus?

Ik krijg een zeer belangrijke melding van het Google Ads-team. Ik maak namelijk gebruik van de Trackingtemplate en sinds kort heeft Google parallelle tracking geïntroduceerd als een optionele functie. En ik moet ervoor zorgen dat mijn account daar klaar voor is. Ik word doorgelinkt naar een artikel in het Helpcentrum van Google voor meer informatie.

En dan vragen ze me of ‘this article helpful was’.

Euh, nee… Kan Google dit ook in begrijpelijke taal uitleggen? Op een taalniveautje B1 bijvoorbeeld?

Watte, taalniveau?

Het Europees Referentiekader onderscheidt zes taalniveaus, oplopend van A1 (zeer eenvoudige taal) tot C2 (ingewikkeld taalniveau). Meer dan de helft van lezend Nederland beheerst de taal tot B1-niveau. Dan kun je je redden in alledaagse gesprekken en kun je eenvoudige teksten lezen. Als een tekst op een hoger niveau geschreven is, dan begrijpen veel mensen die tekst niet. Of ze lezen ‘m niet. Dan is het woordgebruik te ingewikkeld of zijn de zinnen te lang. Een B1-tekst is een fijne tekst om te lezen voor alle taalniveaus. Dat is een duidelijke tekst waar je lezers snel de juiste informatie uit halen en waar je nog de kern van de boodschap in kwijt kunt. Precies wat je wilt als schrijver.

Van A1 tot en met C2

Het Europees Referentiekader beschrijft taalvaardigheid in zes niveaus. Het taalniveau duidt het Kader aan met A1, B1, B2, C1 en C2, in oplopende moeilijkheid. Heb je taalvaardigheid A1 dan zijn korte zinnen als ‘Ik lees een boek’ prima te volgen.

Lees je op A2 niveau dan kun je prima van de menukaart met voor,- hoofd- en nagerechten een maaltijd samenstellen. Kun je B1 lezen, dan kun je, als het goed is, begrijpen wat er tot nu toe in deze blog staat.

Neem ik dan ook nog een standpunt in, word de informatie ingewikkelder, en is dat ook nog te volgen, dan lees je op B2 niveau. Vanaf C1 kom je op complexe teksten die concreet of abstract zijn, bulken van jargon of metaforen. Voor de liefhebbers en taalbegaafden.

Schrijven op B1-niveau

Als je wilt dat je teksten door veel mensen gelezen worden, dan is een stukje op B1-niveau handig. Houd wel je lezer in gedachten. B1-niveau, helder taalgebruik en Jip-en-Janneke-taal liggen dicht bij elkaar. Maak je het té simpel, dan voelt de lezer zich niet serieus genomen en schiet je alsnog je doel voorbij.

Moeilijke woorden kunnen wel, als ze maar bij veel mensen bekend zijn of als ze goed uitgelegd worden. Maak je zinnen persoonlijk, actief en eenvoudig, alsof je bij de lezer op de bank zit. Eén bijzinnetje kan nog wel, maar houdt het op maximaal 15 woorden.

Als je daarnaast nog je alinea’s kort en krachtig houdt, en je zorgt ervoor dat je niet van de hak op de tak springt, heb je bijna een B1-tje. Om het af te maken helpt het om de alinea’s met een kop te beginnen, zoals in deze blog.

Tekst meten

Via de Accessibility Leesniveau Tool kun je jouw teksten meten op leesniveau. Ongeveer, het geeft een indicatie. Je krijgt zicht op of je teksten niet te wetenschappelijk zijn en of je je teveel in vakjargon verliest. En nog een weetje: gek genoeg is het schrijven van moeilijke teksten eenvoudiger dan het schrijven van makkelijke teksten. Ben ik nog te volgen?