Een to-do-list heb je toch niet nodig?

Je verwacht van een virtual assistent dat zij gestructureerd werkt. Dat ze vol zit met handige systeempjes, onmisbare apps en tips over efficiënt werken. Toch? Maar toen mijn opdrachtgever mij vroeg met welke actielijst ik werk, had ik niet echt een antwoord. Ik werk niet met een actielijst.

Alles zwerft maar zo’n beetje overal, mijn e-mail is mijn takenlijst, er zit wat in mijn geheugen, een enkel taakje in de WhatsApp en als ik echt bang ben dat ik wat vergeet, dan zet ik het in mijn agenda. Mét een alarm erop, die ik pas mag weghalen als de taak uitgevoerd is.

Maar een bekende uitspraak is: je moet je hoofd gebruiken om te denken, niet om te onthouden. Zit ook wat in. Dus ik start een onderzoek naar een goeie actielijst. Er komen een aantal voorbij: Herinneringen in Icloud, Trello, Asana. Totdat ik via Regelheld, Patty Goldsteijn, in aanraking kom met ‘Remember the Milk’. Ze is er zo enthousiast over dat ze er een Webinar over gemaakt heeft. Dus ik ook aan de slag. En ik moet zeggen: als je een actielijst wilt gebruiken, dan is dit een goeie!

Voordelen Remember the Milk

Het grootste voordeel van deze actielijst is de werkbaarheid. Het is verbluffend eenvoudig. Je maakt een account aan, krijgt een lege lijst voorgeschoteld en binnen een tel staat je eerste actie erin. Hé lekker!

Via simpele buttons of via een sneltoets kun je een vervaldatum of een startdatum toevoegen. Je kunt de taak een prioriteit geven en een herhaling toevoegen. Je maakt gemakkelijk contactpersonen aan zodat je taken kunt toewijzen.

De taken kun je onderverdelen in tags of lijsten. Het voordeel van een tag is dat je die direct in de actielijst terug ziet komen. En als je de premium-versie hebt, kun je ‘m van een ander kleurtje voorzien. Ik gebruik bijvoorbeeld voor al mijn klanten een andere tag. Lijsten gebruik ik voor een onderverdeling in werk, privé of een project.

Een van de eerst lijst die ik heb aangemaakt is een kluslijstje voor thuis. Niet voor mijzelf uiteraard ;-).

In de taak zelf kun je notities maken, zo houd je je voortgang overzichtelijk. Je kunt zelf beslissen hoeveel meldingen je waar wilt ontvangen. En als je onderweg ineens de behoefte hebben om in jouw actielijst te kijken, dan kan dat met de app op je telefoon.

Nadelen Remember the Milk

Als je de actielijst vooral wilt gebruiken om samen te werken met iemand anders, dan is Remember the Milk minder geschikt. Je kunt taken en lijsten met elkaar delen, maar het nadeel is dat je geen melding kunt ontvangen als de ander een taak heeft afgerond of gewijzigd. Je ziet de informatie wel, maar het blijft dan even zoeken of er iets in de taak veranderd is.

Conclusie is dat Remember the Milk een prima actielijst is. Ik gebruik hem nu een paar weken en ben enthousiast over het gebruiksgemak. De lijst werkt snel, gemakkelijk en is overzichtelijk. Ken jij er eentje die nog beter werkt? Dan hoor ik dat graag!