Contentcreatie, ik worstel en blijf onder…

zaakassistent contentcreatie
Half maart krijg ik een mail binnen van een ZP-vriendin: “Peet, ik ben een boek aan het lezen, over contentcreatie, hartstikke tof, moet je ook gaan doen! Ik heb al een voorzetje voor je gemaakt”. Ik open de bijlage en ben onder de indruk. Wauw. Hier moet ik iets mee. Ik ga dat ook doen. Eerst een contentcreatiestrategieplan maken met doelstellingen enzo en dan een contentkalender. Lang leve de structuur.

Ik ben namelijk Zaakassistent, de koningin van de structuur, dus ik kan dat. Sterker nog: ik moet mijn content uiteraard perfect op orde hebben. Een keurige vastomlijnde strategie waarin ik moeiteloos switch van vermakelijke en sappige verhalen om mijn gunfactor te verhogen naar scherpe actuele en relevante content om mijn expertise aan te tonen. En dat kan ik moeiteloos, in 140 tekens, in precies 730 woorden of oprolbaar, net wat past bij het medium van dat moment.

Aan de slag met contentcreatie

Ik open de bijlage en start met inlezen. Het is de bedoeling dat ik hoofdonderwerpen vaststel, dat ik die weer ga onderverdelen in subonderwerpen en die verdeel ik dan weer onder in content-items. Bijna klaar, daarna hoef ik alleen nog maar te beslissen welke content ik op welk kanaal ga plaatsen. Klinkt niet ingewikkeld, maar na een half uurtje staren naar het al bestaande opzetje, ben ik nog geen steek verder. Vandaag is het blijkbaar niet mijn brainstormdag.

Een maand later zit het mailtje nog steeds in mijn mailbox. Het staart me verwijtend aan als ik toch een andere actie wegwerk.

Vandaag was het hét moment: er komt een plan, koste wat kost. Ik download een Excel-format voor een contentkalender. Volgens Kaizen moet mijn eerste stap er een zijn, die te gemakkelijk is voor woorden. Daarna gaat de rest vanzelf. Nou, mijnheer Kaizen, niet vandaag… Ik beland in een filosofisch denkproces waarom ik als Zaakassistent op dezen aardbol ben. Wie is mijn doelgroep, wat is de wens van mijn doelgroep en wat kan ik daar aan bijdragen. Voor ik het weet zie ik de noodzaak van nog zes andere bedrijven.

Aan de slag met relevante content

Ik kijk in mijn boekenkast. Potverdorie, ik heb al twee boeken over contentstrategie, die mijnheer Kaizen kost mij handenvol met geld. Ik sla er eentje open en lees:

“Zonder plan werken. Wat zou het leven mooi zijn. Speels. Bijna kinderlijk. Gewoon doen wat er in je opkomt. Leuke content verzinnen en dan zien wat er gebeurt. Het is als de bladenmaker die zonder marktonderzoek een tijdschrift lanceert. De kans op succes is dan bijna nul procent.”

Ik word een beetje nerveus.

Het internet maar op dan: wat doet mijn omgeving. Oh ja, het staat vól met allemaal handige tips en tools om meer uit ‘jouw’ content te halen: ‘de vier beste contentkalenders’, ‘contentcreatie, waar begin je’, ‘contentmarketing, het geheim ontrafelt’. Van een beetje nerveus sla ik door naar licht paniekerig. Wat kan ik nog bijdragen in dit enorme geweld van relevante content?

Ik worstel…en blijf onder

Van licht paniekerig, sla ik om naar chagrijnig. Stik met je contentmarketing! Ik typ een mail naar ZP-vriendin waarin ik mijn bevindingen, mijn frustratie en mijn conclusie uit. Ze typt terug. “Goed blog Peet, niet zo veel meer aan doen!”

Ah ja! En ik weet het weer. Ik ben Zaakassistent en ik ben net zo imperfect als jij dat bent. Maar samen komen we er wel. Verwacht van mij geen exquise strategieën en stappenplannen. Wat je wel kunt verwachten is iemand die samen met jou aan de slag gaat. En ja, soms doen we dat zonder plan, speels en bijna kinderlijk. Want er is één ding waar ik wél in geloof: heb vertrouwen in jezelf en in je product of dienst. Succes gegarandeerd.