Waarom mijn website in WordPress…

Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad: mijn website. Maar uiteindelijk is het gelukt, en wat is ie mooi geworden! Ik ben er supertrots op, dus laat mij vooral weten dat je ‘m ook helemaal geweldig vindt. Gedurende het proces van ‘Wat bied ik de zakelijke wereld aan?’ en ‘Hoe komt mijn website eruit te zien?’ heb ik veel informatie verzameld. Daar zitten ook leuke tips voor jou bij, zeker als je bezig bent met een nieuwe of verbeterde website. Hier komen ze!

Wix, Weebly, Jumbo, Squarespace of toch WordPress?

Er zijn nogal wat andere aanbieders die een eigen en veel gebruiksvriendelijker pakket aanbieden tegen een maandelijks bedrag. Daarmee lijkt een betaalpakket nogal duur, maar bedenk je wel dat als je gebruik maakt van zo’n pakket, dat daar dan vaak de kosten voor de dataopslag al bij in zitten. Het gebruik van WordPress is gratis (op eventuele kosten voor een template en plug-ins na), maar je website kost wel dataopslag bij jouw provider.

Zo heb ik het uitgevogeld en mijn keus voor WordPress op gebaseerd. Er zijn vast nog andere mogelijkheden en waarheden, maar die heb ik niet in kaart gebracht. Een laatste keuzetip: volgens de ervaringen op internet heeft WordPress de beste vindbaarheid via Google en vindbaar zijn…. dat willen we allemaal nietwaar?

Wat is een WordPress theme?

Via WordPress kun je kiezen voor honderden themes die je helpen bij het bouwen. Een WordPress theme is een soort website-sjabloon, het zorgt voor een consistente stijl, opbouw en functionaliteiten. Bij het installeren van WordPress krijg je automatisch een aantal themes. Daarmee kun je eigenlijk al heel snel een eigen website bouwen. Wil je echter iets meer eigen stijl en mogelijkheden, dan kun je op zoek naar een ander theme. Deze zijn niet gratis (maar hoeven ook weer niet heel veel te kosten).

Waar let je op bij het kiezen van een theme?

  • Zorg voor een mobiel- en tablet-vriendelijk theme. ‘Responsive’ heet dat. Jouw website ziet er dan op mobiele apparaten, zoals smartphone en tablet, goed en leesbaar uit. Bovendien wordt je website hierdoor hoger gewaardeerd in Google.
  • Kijk of er een actieve gebruikerscommunity rondom de website is en zoek naar ervaringen van andere gebruikers over de reputatie van de ontwikkelaar. Kijk of er regelmatig updates zijn, zodat het theme meegroeit met de ontwikkelingen in WordPress.
  • Let erop of het theme alle mogelijkheden aanbiedt die jij zoekt. Denk aan mogelijkheden voor landingspagina’s en webshops.
  • Kijk of de stijl van het theme je aanspreekt. Ook al kun je binnen het theme best heel veel aanpassen, het is handig als de lay-out al zoveel mogelijk past, niet alles is gemakkelijk aanpasbaar.
  • Bedenk dat je niet ‘vast zit’ aan een theme. Ben je halverwege of achteraf toch niet tevreden? Dan ga je op zoek naar een nieuwe. Over het algemeen zal WordPress de gegevens netjes meenemen, een aantal zaken zal je opnieuw moeten instellen.

Aanmaken van een ‘child theme’

Als je je WordPress theme hebt gekozen, wil je vast nog wel een aantal zaken aanpassen zodat het theme past bij jouw huisstijl. Het beste is om deze wijzigingen onder te brengen in een zogenaamd ‘child theme’. Dit zorgt ervoor dat jouw wijzigingen niet overschreven worden bij een update van het theme. Wil je weten hoe je een child theme aan kunt maken? Zoek dan even naar een uitleg op internet en volg de stappen.

Zelf doen of uitbesteden

Als je houdt van een website-puzzeltje, dan is het prima zelf te doen. Er is op internet voldoende informatie te vinden als je vastloopt in het een of ander. Wél is het handig om te zoeken naar iemand die kan ondersteunen bij de meer ingewikkelde vragen.

Heb jij nog tips?

Heb jij nog tips over mijn website? Of ben je tegen dingen aangelopen bij het bouwen of vernieuwen van je website die je met ons wilt delen? Ik lees ze graag!